eggs

Βρισκόσαστε στην σελίδα που είναι αφιερωμένη στο Ορνιθορτροφείο του ΦΑΡ. Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τα αγαθά του ορνιθοτροφείου αλλα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Το κείμενο έχει συνταχθεί από εμάς και καταγράφεί την εμπειρία μας έπειτα από δέκα χρόνια ορνιθοτροφίας μικρής κλίμακας.

Ο χώρος ανάπαυσης, υδροπαροχής διανυκτέρευσης και εκκόλαψης των αυγών είναι κάτω από ένα υπεραιωνόβιο πουρνάρι και είναι γύρω στα 50 τμ. Θεωρούμε ότι το λιγότερο η κάθε κότα πρέπει να έχει 1 τ.μ., οπότε το ορνιθοτροφείο μας δεν θα έχει ποτέ περισσότεες από 50 κότες. Όσο για την ελεύθερη βοσκή αντιστοιχούν τουάχιστον 600τ.μ. για κάθε κότα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (01/21) το ορνθοτροφείο έχει 40 κότες και 2 κοκκόρια

Στο ονιθοτροφείο μέχρι στιγμής εκρέφονται δύο ράτσες. Η black rock , η isa brown. καθώς και κότες γέννημα θρέμα του ορνιθοτροφειου μας που ειναι διασταυρωση των δυο παραπανω ρατσων. 

Οι κότες μας βόσκουν ελεύθερα σε μία έκταση τριών στρεμμάτων. Ο χώρος αυτός είναι απαλλαγμένος από κάθε συμβατική καλλιέργεια ήδη από το 2008. Εκεί συμβιώνουν αρμονικά διάφορα φυτά του αγρού εκ των οποίων άλλα είναι αυτοφυή (ζοχοί, ραδίκια, καυκαλίδες, αγριοκαρότα, αγριοκαρδαμούδες, αγριοσκόρδα, αγριοπράσσα, καλέντουλες, κόλιανδροι,άγρια σίκαλη, αγριάδα, μελισσόχορτο κ.τλ., και άλλα έχουν εγκατασταθεί  με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας  και πλέον αυτοσπέρνονται και με την βοήθεια των κοτών( σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, βίκος, λούπινα, τριφύλλια, σινάπια, μολόχες, ρίγανη) Έτσι όλες τις εποχές οι κοτούλες βρίσκουν αύθονη και πλούσια σε ποικιλία τροφή. Στον χώρο επίσης βρίσκονται και οποροφώρα δέντρα που ενίοτε ρίχνουν τα φρούτα τους κάτω. Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα δεν λείπουν και τα εκατοντάδες έντομα και γεοσκώληκες που αποτελούν για τις κοτούλες λαχταριστούς μεζέδες πλούσιους σε πρωτείνη. Οι διατροφικές ανάγκες του ορνιθοτροφίου ανάλογα την εποχή συμπληρώνονται από αγορασμένο πίτουρο, κριθάρι, σιτάρι και ρυζι ελληνικής παραγωγής, καθώς και απο τα ορυκτά ζεόλιθος και ανθρακικό ασβέστιο που βοηθούν αντίστοιχα στο πεπτικό σύστημα των κοτών και στο γερό τσόφλι και πλούσιο ασβέστιο στα αυγά. Τέλος οι κοτούλες επεξεργάζονται όλα τα οργανικά υπολλείματα της κουζίνας και των περιβολιών του ΦΑΡ

Οι κότες πίνουν νερό από την γέωτρηση στην κοντινή πηγή της Αγίας Ελένης και τροφοδοτεί τον συνοικισμό Ροβιανίτι. Το νερό παρέχεται στις κότες κατευθείαν από το δίκτυο με χρήση ειδικής πιπίλας

Το αυγό είναι από την φύση του ένα αποστειρωμένο ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο νεοσσός. Παρ’ολα αυτά κάποιες φορές παρατηρούνται μέσα στα αυγά μάυρα, καφέ ή κόκκινα στίγματα τα οποία προκαλούναι απο κάποιο σπασμένο αγγείο της κότας ή κάποια άλλη μικροανωμαλία κατα την δημιουργία του αυγού. Η κατανάλωση ενός τέτοιου αυγού έχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτό τα αυγά του εμπορίου περνάνε μπροστά απο ισχυρούς προβολείς και τα αυγά με το παραμικρό στίγμα αφαιρούνται και γίνονται κοτοτροφές. Εάν καταναλώνετε αυγά απο ερασιτεχνικό ορνιθοτροφείο (όπως το δικό μας) συστήνουμε να ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 70 ΒΑΘΜΩΝ ΚΕΛΣΙΟΥ τα αυγά με τέτοια στίγματα και έτσι ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΤΕ τς πιθανότητες να πάθετε κάτι. Οσο για τα αυγά δίχως στίγματα ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΤΑ υπό την προυπόθεση ότι είναι φρέσκα και ΧΩΡΙΣ ΡΑΓΙΣΜΑΤΙΕΣ.

Οχι. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται διότι έτσι αφαιρείται η βακτηριακή μεμβράνη που τα καθιστά απρόσβλητα στις απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Για να φυλάσσονται άπλυτα με ασφάλεια χωρίς να επιμολύνουν τον χώρο καλό είναι να φυλάγονται μέχρι το μεγείρεμα μέσα στις αυγοθήκες τους και όχι χύμα. Πριν το μαγείρεμα μπορεί κάποιος να ξεπλύνει το αυγό από τυχόν ακαθαρσίες που έχει γύρώ, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται λίγο πριν την κατανάλωση. Ένα πλυμένο αυγό δεν διατηρείται.

Όταν τα αυγά είναι φρέσκα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Καλό είναι να φυλάσσονται σε ένα δροσερό μέρος. Εάν είναι καλοκαίρι καλό είναι να τα βάλουμε στο ψυγείο κάποια στιγμή που είναι δροσερά (π.χ. την νύχτα) οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας να αποφεύγονται. Διαλέγουμε το πιο ”θερμό” μέρος του ψυγείου και εννοείται ποτέ την κατάψυξη. Αυγά που έχουν μπει στο ψυγείο καλό είναι να ξέπαγώσουν πρίν μαγειρευτόυν και άπαξ και ξεπαγώσουνπρέπει να καταναλωθούν άμεσα.

– Αν κοιτάξει κανείς την διατοφική ανάλυση ανός αυγού εύκολα θα συμπεράνει ότι πρόκειται για μία πολυβιταμίνη φρέσκια και ζωντανή. Ας αναλογιστεί κανείς οτι το περιεχόμενο ενός αυγού είναι αρκετά πλήρες ώστε μόνο με ζέστη από την κλώσσα να μετασχηματιστεί σε 21 ημέρες σε ένα άρτιο πτηνό με σάρκα και οστά πούπουλα νύχια και ράμφος.
– Το καλοβρασμένο αυγό είναι ένα μικρό θάυμα. Είναι γρήγορο και μπορεί να παρασκευαστεί και να καταναλωθεί χωρίς να λερωθεί ούτε ένα σκεύος και ούτε ένα πιάτο. Από το μπρίκι και στο χέρι και από κει στο στόμα. Έίναι φυσικά συσκευασμένο και μπορει να μεταφερθεί χωρίς παραπάνω συσκευασία (τάπερ κ.τ.λ). Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ημέρες (βλέπε αυγά του Πάσχα) και διατηρεί σχετικά καλά τις βιταμίνες και την γεύση του.
– Το αίσθημα κορεσμού ( ή χορτασμού) σε σχέση με τις θερμίδες πρόσληψης είναι εντυπωσιακό. Δοκμάστε δύο αυγά το πρωί και θα δείτε πως δεν θα πεινάτε μέχρι το μεσημέρι
Στο ερώτημα αυτό υπάρχουν πολλές απαντήσεις που ξεφεύγουν από τις προθέσεις του παρόντος άρθρου για περισσότερα μπορεί κανείς να δει την εκπομπή αφιέρωμα στο αυγό του Μαμαλάκη. Εμείς πάντως τα βράζουμε, τα κόβουμε, σε φέτες τις οποίες βάζουμε πάνω σε λεπτές φέτες ψωμιού προσθέτοντας ελαιόλάδο πιπέρι και κάποιο ψιλοκομένο βότανο απο το μποστάνι μας ανάλογα την εποχή όπως μαιντανό, βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, καυκαλίδα κ.τ.λ. Είναι τόσο νόστιμα που δεν χρειάζονται αλάτι.

Αυτό το ερώτημα είναι ίσως το δεύτερο πιο αμφιλεγόμενο ζητημα μετά το ερώτημα “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Μελέτες δείξαν το ένα ή το άλλο και τα συμπεράσματα ποικίλουν κατά καιρούς από το να ”μην τα πλησιάζετε” έως το ”τρώτε όσα θέλετε” με το δεύτερο να αποτελεί την τελευταία τάση των επιστημόνων. Εμείς κοιτάξαμε την διατροφική ανάλυση ενός αυγού και φαίνεται ότι στον τομέα των βιταμινών και ιχνοστοιχείων μάλλον θα πρέπει να κατατάσσεται στα superfoods.  Η περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη ωστόσο έκανε τους επιστήμονες σκεπτικούς όσον αφορά στην υψηλή κατανάλωσή του αλλά τελευταίες μελέτες δείξαν μικρή σύνδεση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα με την κατανάλωση αυγών. Το ερώτημα όμως παραμένει. Πόσα την ημέρα;
Εμείς από την εμπειρία μας και την έρευνά μας προτείνουμε:
-1 αυγό την ημέρα για παιδιά κάθε μέρα
-3 αυγά την ημέρα για ενήλικες κάθε μέρα
-4 αυγά την ημέρα για αθλούμενους κάθε μέρα
-4-5 αυγά την ημέρα για χορτοφάγους κάθε μέρα. 
-Αν μία μέρα κανείς καταναλώσει κρέας ή άλλες τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη ας μην φάει αυγά. 
Δηλαδή τα παραπάνω ισχύουν ΓΙΑ ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ στα πλαίσια μίας φυσιολογικής ζωής και διατροφής ενός σχετικά υγιούς ανθρώπου. Δεν ισχύουν για καρδιοπαθείς, διαβητικούς, ανθρώπους με καθιστική εργασία. Επίσης εννοείται οτι έξι αυγά είναι διατροφικά προτιμότερα από 3 σουβλάκια 
-Είναι μύθος οτι αν φάς 6 αυγά σε μια μέρα θα πεθάνεις. Ο συντάκτης του παρόντως κειμένου είναι η ζωντανή  απόδειξη
-Εάν κάποιος εντάσσει τα αυγά στην καθημερινή του διατροφή θα πρέπει να κάνει και διαλείματα αποχής από αυτά,φερειπείν για λίγες μέρες κάθε δίμηνο, κάτι που ισχύει και για το βασιλικό πολτό, τις βιταμίνες και όλες γενικά τις ευεργετικές τροφές. Ειδάλως θα αναπτύξει εθισμό στα ευεργετικά συστατικά και το σώμα δεν θα μπορεί να τα αξιοποιήσει.

Όσον αφορά στο δικό μας ορνιθοτροφείο αυτό είναι μύθος. Αν κανείς επιχειρήσει να κάνει αυγολέμονονο με δικά μας αυγά θα χρειαστεί παραπάνω αυγα απ’οτι θα χρειαζόταν με αυγά του εμπορίου και αυτό διότι οι κότες μας δεν τρέφονται με φυράματα και άλλες παχυντικές διατροφέ (βλέπε ερώτημα “με τι τρέφονται οι κότες;” ) 

Υπό έρευνα…Επιστρέψτε σύντομα για απάντηση